Fazekas gyűjtemény

Intézményünk különleges, rendhagyó és egyedi gyűjteménynek ad helyet annak ellenére, hogy Kecel múltjában ez a mesterség, művészet soha sem létezett. Az Országos Fazekas Pályázat és Kiállítás a keceli Flora Virágfesztivál kísérőrendezvényeként szerveződött és ennek a kezdeményezésnek köszönhető a jelenlegi gyűjtemény. A kiállításra és a pályázatra beadott pályaművekből évente minden alkotó egy munkáját a városnak adományozza. Az országosan is egyedül álló kezdeményezés eredménye ez a mára 355 alkotást számláló gyűjtemény.

A Keceli Országos Fazekas Kiállítás és Pályázat 2003 decemberétől kerül megrendezésre városunkban. Azóta érkeznek – meghívásos úton – az ország minden tájáról a fazekasmesterek. Az ősi hagyományokat tisztelő és féltve őrző, 20-30 fős közösségben többen magas szakmai kitüntetések birtokosai, a Népművészet Mesterei. A fazekas alkotóközösség lelke, a kiállítás és pályázat életre hívója Kovács László kalocsai fazekasmester. Védnöke Imre Károly, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának nyugalmazott igazgatója.


Az országos rendezvény mind a közönség, mind pedig a szakma oldaláról fontos mérce, hiszen évről évre egy mester hazaviheti Kecelről a pályázat nagydíját, egy mester pedig a fazekas közösség által alapított Mesterek tiszteletére-díjat. Ez utóbbi azért különösen értékes elismerés, mert a fazekasmesterek ítélik oda azon társuknak, akit szakmai alkotó munkája alapján a legméltóbbnak éreznek ezen ősi kézműves tevékenység szellemiségéhez.
A keceli Fazekas gyűjtemény egész évben látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében, illetve előzetes bejelentkezés alapján ettől eltérő időpontban is.


A „FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás” 2016-ban felvételre került a Keceli Értéktár „kulturális örökség” kategóriájába.

Facebook
Megszakítás