Tűzzománc

Kecelen 2001-ben jött létre a tűzzománcos alkotóközösség a Városi Könyvtár és Művelődési Házban. Először a tűzzománc technika iránt érdeklődő felnőtteknek volt lehetőségük rendszeres szakmai vezetés mellett elsajátítani az alapokat.
A gyerekek az intézmény nyári kézműves táboraiban, 2002-től pedig a városban működő Művészeti Alapiskolában tanulták és alkalmazták a tűzzománcozás technikáját.
2010-ben a Művészeti Alapiskola megszüntette tűzzománc tagozatát, így 2010-től a Városi Könyvtár és Művelődési Ház vállalta át e tevékenység továbbvitelét és karolta fel a tehetséges gyerekeket.
2011 szeptemberétől szakköri keretek között indult útjára intézményünkben a tűzzománc oktatás a diákok számára, majd 2012-től két csoport alakult. A szakkörön kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekek tehetséggondozás keretében kaptak lehetőséget a további fejlődésre, alkotásra.


A felnőtt és a gyermek tűzzománc alkotóközösség foglalkozásai heti, illetve havi alkalmakkal működnek.
Tűzzománc-szakkör középiskolásoknak és felnőtteknek heti rendszerességgel hétfőnként 16.00-tól működik. A foglalkozások a képző és iparművészet ezen ágának megismerése és elsajátítása iránt érdeklődők számára lehetőséget ad a zománctechnológiák tanulására és gyakorlására, hogy a megszerzett tudás birtokában saját készítésű ékszereket és tűzzománc alkotásokat hozzanak létre.
Minden hónap utolsó szerdáján 14.00 órától a 10 és 14 év közötti gyermekeket várjuk tűzzománc foglalkozásainkra.

2011 óta nyaranta alkotótáborba is várjuk az érdeklődő középiskolásokat és felnőtteket. Hétfőtől péntekig, napi 8 órában zajló foglalkozásokon sok igényes, szép munka készül. Az alkotóközösség tagjai a festő- és rekeszzománcozási technikákkal egyaránt megismerkedhetnek. A lemez előkészítésétől a formára ütés és kivágás folyamatán túl a zománcfelhordás lehetőségeit is elsajátíthatják a tábor résztvevői. A gyakorlottság és a kézügyesség függvényében saját tervezésű és kivitelezésű tűzzománc képeket és ékszereket készíthetnek az iparművészet ezen ágát kedvelő kezdő és gyakorlott alkotók.

A megalakulástól F. Mencsik Rita zománcműves, keramikus a művészeti vezetője az alkotó közösségnek.

Facebook
Megszakítás