Országos Könyvtári Napok

A 17 éves hagyományra visszatekintő Országos Könyvtári Napok a hazai könyvtári rendszer összehangolt működésének kiemelt értéke, a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az országos programokat a tagkönyvtárak javaslata alapján összeállított egységes tematika alapján szervezi, melyhez október első hetében minden magyarországi köz- és szakkönyvtár csatlakozik. A rendezvények célja a könyvtárak széleskörű szakmai összefogásával az intézmények társadalmi felelősségvállalásának erősítése, olyan különleges könyvtári programok megszervezése, mellyel felhívjuk a figyelmet a kulturális alapértékekhez és az információhoz való hozzáférés széleskörű lehetőségeire.

Ahogy a könyv évszázadok óta, a 21. század sikeres könyvtára is híd – emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között. A 2023. évi Országos Könyvtári Napok célja az elmúlt évek fontosabb települési könyvtári fejlesztéseinek, illetve olyan jó gyakorlatoknak a bemutatása, amelyek kifejezik a könyvtárak híd szerepét – legyen szó a kulturális örökség megőrzéséről, az emberi kapcsolatokról, a generációk együttműködéséről.

Ennek jegyében alakítottuk ki a 2023. év kampányhetének szlogenjét és témáit:Hídépítők – a könyv híd, a könyvtár összeköt

  • október 2. hétfő: Hídépítők – a könyv híd, a könyvtár összeköt
  • október 3. kedd: Könyv – Érték – Tár
  • október 4. szerda: Könyves generációk: Alfától a Veteránig
  • október 5. csütörtök: Gyógyító könyvek – gyógyító kapcsolatok
  • október 6. péntek: A könyv örökség, a könyvtár lehetőség
  • október 7. szombat: SzabadTér – a könyv élmény és utazás
  • október 8. vasárnap: Könyves vasárnap

Napjaink könyvtárai a különböző társadalmi csoportok potenciális találkozóhelyeként is funkcionálnak, erősítve ezzel a részvételt, a kapcsolatok építését és erősítését, a közösségépítést és -formálást, valamint a társadalmi kohéziót. Tereikkel, szolgáltatásaikkal, kulturális programjaikkal hozzájárulnak az egyén fejlődéséhez, a családok támogatásához és a közösségek megerősödéséhez is.

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat bebizonyította az elmúlt másfél évtizedeben, hogy a könyvtáros szakma legnagyobb összefogása rendkívül sikeres, amit elsősorban a nagyszámú érdeklődő jelez vissza. A könyvtárosok egy héten át olyan lehetőségeket kínálnak látogatóiknak, partnereiknek, amelyek minden évben – a meglévők megerősítése mellett – újabb és újabb, korszerű szolgáltatásokat népszerűsítenek, amelyek nagy része beépül a könyvtárak mindennapjaiba. Jó alkalom ez a programsorozat arra is, hogy erősítse a könyvtárak, a könyvtárosok szakmai-emberi kapcsolatait.

Bízunk abban, hogy az egy hét mozgalmas eseményeivel, programjaival is meg tudjuk mutatni, hogy a magyarországi könyvtári hálózat egy kikerülhetetlen híd – emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között.

Facebook

További híreink

Úton megállók

2023. október 5-én 17.30-tól irodalmi talkshowra várunk könyvtárunkba minden érdeklődőt.

Őszi mese

Október 4-én az óvónők Hétszínvirág Bábcsoportjának az előadására várunk minden

Megszakítás